Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táborok-tréningek-versenyek Nán Jenő

2014.10.30

Hol is kezdődött ?

A nyolcvanas években sokat táboroztunk, szinte évente, minden nyáron majdnem egy hónapot. Milyen táborokról volt szó? Voltak edzőtáborok, KISZ - táborok (hiszen akkor ez jellemző volt), speciális ún. Ifjú Gárda táborok ahol a lényeg a honvédelmi, polgári védelmi és rendvédelmi ismeretanyagok elméleti és gyakorlati elsajátítása volt (a végén fővárosi és országos versenyekkel), valamint több tábort szervezett az akkori MHSZ is (Magyar Honvédelmi Szövetség), mely szervezetnél abban az időben nagyon sok technikai sportág talált otthonra. S a felsorolt táborok mellett ki-ki részt vett általában edzőtáborokban, ahol célirányos kondicionálás volt a cél, illetve a soron következő  versenyekre való felkészülés.

Az előbb jelzett időszakban a táborok résztvevői, majd később aktivistái,  aztán rész-szervezői voltunk, hiszen a szervezéshez területet, helyet, pénzt "magasabb szervezetek" biztosították...... :)

"Iskolának" jó volt ez az időszak.

 

kdse-fuzet-1-oldala.jpgkdse-kick-box-verseny-1988-lorinc_new_0001.jpg

kdse--minor-edzes-ju-jutsu-szepvolgyi-geza_0001_new.jpg

 

1987 KDSE

1987-ben elhatároztuk, hogy létrehozunk egy diáksport egyesületet. Ez a szervezet a "Kispesti Diáksport Egyesület" nevet kapta, s mint nevében is benne van a fő cél egy területi alapon működő  egyesület működtetése volt, sok szakosztállyal és a kispesti diákok bevonásával. Ez abban az időben azért volt érdekes, mert a DSE-k intézményekhez kötődtek általában és iskolai diáksport egyesület néven működtek. (fenti képeket a KDSE életéből válogattam).

A KDSE 1987-91 között több mint tíz szakosztályt működtetett. Karate (kyo, taekwando, ju-jutsu, aikido, ökölvívó, asztalitenisz, turisztika, sportlövő, atlétika...stb.). A termeket - tornatermeket - béreltük, vagy részben megkaptuk az akkori Tanács TSF (Testnevelési és Sportfelügyelőség) közbenjárására, hasonlóan kaptunk aprópénzeket versenyek lebonyolítására, vagy országos versenyeken való nevezés céljából. Mivel az egyesületnek nagyszámú sportolója volt, így felmerült a nyári edzőtáborok igénye is. Az egyesület rövid idő alatt kinőtte kerületi kereteit.

Megjegyzés: Lángi Gábor aki anno sportszervező és a sportfelügyelőség vezetője volt, ma a Kispesti Sportközpont Intézmény vezetője (de évtizedekig a Kispesti Uszoda igazgatója is volt). Lángi Gábor 2015-ben kapta meg a "Kispest Sportjáért" járó elismerést.

1988-ban (év végére) az egyesület kicsit átalakult és új nevet vett fel (mivel több felnőtt szakosztálya is lett, így a kizárólag "DSE" név már nem is illett a klubhoz), s a szervezet KISPEST MINOR SPORT CLUB névre keresztelődött, az alakuló gyűlés az akkor még nagyon is prosperáló "VCSG" ( Vörös Csillag Gépgyár) ifjúsági klubjában volt, a Hofherr Albert utca oldalából nyíló helyiségben.

S itt elkezdődtek a sport táboroztatások.

Az első táborok (1989) Káptalanfüreden, majd Tatán (Öreg-tó partján) és később a Börzsönyben Kemencén voltak. Ezek a helyek sok-sok évig ún. törzshelyekké váltak, mindig visszatértünk ezekre a helyszínekre.

A nyári táborok környékén tovább bővültek a szakosztályok, hiszen a helyei érdeklődő fiatalokat is bevonták az akkori edzők és szervezők, így több vidéki szakosztállyal bővült a KDSE (később MINOR).

1989-után mint várható volt, nagyon is szükség volt az egyesületre, hiszen az addigi szervezők, támogatók és háttér megszűntek, innen kezdve a klub anyagi támogatása is bizonytalanná vált.

1988-ban pályáztunk a börzsönyi - kemencei - akkor még napközis tábor üzemeltetésére és azt megnyertük. Itt egy melegkonyhás és 200 fős tábor üzemeltetését sikerült megvalósítani. A főépület /60 fős/ téliesítve volt, így a panzió kategóriába sorolt szálláshely egész évben tudott üzemelni. A hely a "MINOR SPORT SZÁLLÓ" nevet kapta.

kemence-minor-es-cbc-szallo-4_new.jpg

A MINOR SPORT SZÁLLÓ innen kezdve saját "táborunk" volt, minden szakosztály alkalmazkodott hozzá (természetjárók, karatésok, ju-jutsu-ok, asztaliteniszezők, öklözők....), nyáron pedig kiegészítésként üzemelt a tatai Öreg-tó partján lévő 30 fős kis faházas táborunk is. Ezek az említett tábori lehetőségek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az egyesület egyre népszerűbb lett a fiatal sportolók, majd pedig családtagjaik körében is.

A képen : kemencei szállodánk...

kemence-minor-es-cbc-szallo_new.jpg

 

 

 

 

 

Táborok összefoglalva aránylag fix helyeken kerültek szervezésre: Balatonalmádi, Tata, Kemence.

A MINOR SPORT KLUB vezetésemmel 1997-ig üzemelt, de az utolsó években már elvesztette tömegbázisát. A sport-táborok viszont folyamatosak voltak. A klub 97' után is üzemelt, de kis létszámmal, jelenlegi pontos státuszát szerepét nem ismerjük.

Tömegbázis vesztés ?!

A sportolók elvesztésének oka nagyon egyszerű volt ! Egyrészt objektív okok miatt megváltunk a táborok üzemeltetésétől. Megváltunk két egyesületi busztól, melyek korábban nagy kényelmet biztosítottak saját mozgásunknak is, másrészt egyes szakosztályok "kinőtték magukat", azaz "továbbléptek".  A továbblépést és fejlődést pedig nem lett volna célszerű akadályozni, vagy hátráltatni, sőt valahol örültünk is ennek a tendenciának. Egyszóval a kezdő és "nevelő" egyesület betöltötte szerepét.

Példák ?!  Az aikidosok Csepelen külön egyesületet hoztak létre, a ju-jutsu szakosztály három részre szakadt három edzővel, s most jön a lényeg: - mindhárom külön-külön országos szövetséget alapított, melyek mai napig léteznek (Vikartóczky Gusztáv, Kelemen Géza, Kalmár Lajos) vezetésével, nyilván eltérő "irányzatokkal". Kalmár Lajos sporttársunk pár éve meghalt (nem gyógyítható betegségben). Az ökölvívók akik eredetileg hozzánk is a kőbányai EVIG-ből érkeztek  (Fogarasi Misi bácsi vezetésével) a budapesti szövetség által jobb körülmények közé kerülhettek. Az asztaliteniszezők akik NB III-ban szerepeltek és eredetileg a Spartacusból érkeztek, szintén jól szerepeltek s jobb lehetőségeket kaptak és ezzel éltek is.

Persze volt még egy-két körülmény, az egyesület vezetésében is eltelt majdnem tíz év, azaz mindenkinek "dolga lett" ...jó értelemben: családban, munkahelyen...

A sport és táborzás 1992-után újabb dimenzióba lépett, elkezdődtek a "Bűnmegelőzési Táborok" a CRIMEBOX CLUB (BŰNMEGELŐZÉSI ORSZÁGOS EGYESÜLET) keretében.

CRIMEBOX CLUBcrimebox-logo-es-keramia-fali-is-vgtt.jpg

(Crimebox Bűnmegelőzési Országos Egyesület, alapítva: 1992)

Az előbbieket folytatva 1992-97 közötti években már két irányban alakultak a táborok és az egyesületi élet is.

Egyik oldalon maradt a sport és sport-táborozás, másik új oldalon és profilban megindult egy speciális tagság és érdeklődési kört tömörítő club.
A Crimebox Club első alkalommal polgárőrséget alakított és nagyon aktív tagja lett a fővárosi szervezetnek.
A bűnmegelőzési egyesület az első években tagságát sok-sok vagyonvédelmi cég jogi tagságával alapozta meg, s ebből profitált úgy a szervezet, mint az abban tömörülők. Az egyesület folytatta a korábbi egyesület (nem jogelőd, csak mint előzményi szervezet) iskolarendszeren kívüli oktatási tevékenységét, azaz képezte a biztonsági szakembereket.
1995-ig is sok száz biztonsági szakember végzett a club saját tanfolyamain, melyek egy része bentlakásos rendszerű volt (nevezhetjük tábornak is)...:) 1995-97-közti években a klub keretein belül ezres nagyságrendű vagyonőr és sok száz biztonságszervező végzett. 1997-után már OKJ (szakmai) tanfolyamok folytatódtak, kisebb tömegekkel, de újra és újra termelve a vizsgacsoportokat.1998-ban amikor a megalakult a Magyar Személy-és Vagyonvédelmi , Magánnyomozói Szakmai Kamara, az egyesület azon kevés szervezetek közt volt (országosan tízes nagyságrendű) akik az SZVMSZK alakulásánál alapítók voltak. Az alapításra a jegyzett jogi tagok (vagyonvédelmi cégek és létszámuk), az évek óta e területen végzett tevékenység és persze az akkor hatályos BM rendelet jogosította fel a szervezetünket.

A Crimebox Club első táborai és országos versenyei 1994-ben indultak el (Országos Bűnmegelőzési Ifjúsági Tábor,
illetve Biztonsági Alkalmazottak és Polgárőrök I. Országos Versenye).bunm-tabor-97-kfored-feliratos.jpg
A bűnmegelőzési országos táborainkba az ország minden részéből érkeztek a fiatalok, a rendezvényt a BM. is támogatta. A táborok lebonyolításában a Fővárosi Katasztrófavédelmi (PV) Parancsnokság is nagy szerepet vállalt.


 

A Biztonsági Alkalmazottak és Polgárőrök I. Országos Kiképzőtábora 1995-ben volt Balatonalmádi-Csopak helyszíneken.

A tábor eredeti pólója 1995-ből:

 baov-polo-1995.jpg

 A Biztonsági Alkalmazottak és Polgárőrök Országos Versenyei (és felkészítő táboraik, rövidítve BAOV) 1999-ig tartottak (1999-ben volt a VI. BAOV.), ezt követően még volt pár Biztonsági Spartakiád Országos Verseny és tábor, majd ez a képzési és táboroztatási forma is betöltötte szerepét (mivel 1998-ban megalakult a "vagyonvédelmi kamara" SZVMSZK s lassan kiépültek 1999-től megyei szervezetei is, mely megyei szervezetek tömörítették a biztonsági cégeket, ugyanakkor feladatuk volt a biztonsági szakemberek szakmai érdekképviselete és képzése, továbbképzése is).
Tehát itt ismét lezárult egy "korszak", a hiányt már nem kellett civil egyesületeknek pótolni, az szervezett és törvényi keretekt kapott (87/1995. BM . rendelet, 1998. évi IV. törvény...), a szakmai kamara átvette e feladatokat.

 

A Bűnmegelőzési Országos Ifjúsági Táborok 1994-től 2003-ig élték "fénykorukat", majd ezután szinte mindenki, de a BM-is, szervezett önálló (megyei és országos) szaktáborokat. Azaz az "úttörő" mozgalomnak és szerepnek itt is és valahol természetes módon vége lett. A táborozások napjainkban kisebb "szaktáborok" formájában folyamatosak.

Felnőtt táborok ? A biztonsági szakembereknek megnőtt az igénye e speciális táborozási formára, gyakorlati tudásuk elmélyítésére, nőtt a lövészet iránt érdeklődők tábora is !

Lövészklub: 1994-től üzemel. Nyári lövésztáborok, nem minden évben, de ettől az időponttól szerveződnek (igény szerint).

crimebox-lovesz-tabo-logo-es-cimer-.jpg

 

p8141405.jpgp8141451.jpg

 

2004-től az egyesület új hiányterületet fedezett fel: Országos Ifjúsági Honvédelmi Versenyek és erre felkészítő táborok kezdődtek el. A versenyek két naposak. Helyszín: Balatonalmádi hagyományosan.

lovo-fiuk-vi-oihrjv-kep-feliratos-netre--2015.jpg

 2015-ben a XIII. Országos Honvédelmi Ifjúsági Verseny (Honvédelmi Minisztérium fővédnökségével, rövidítése:OIHV)  és az VI. Országos Ifjúsági Honvédelmi-és Rendvédelmi Járőrverseny ( röv: OIHRJV) került megrendezésre (Balatonalmádi).

2016-ban (október 8-9) a XIV. Országos Honvédelmi Ifjúsági Verseny bekerült a HM által működtetett Országos Haditorna versenyek közé, így a továbbjutó csapat 2017-ben már a Honvédelmi Minisztérium által rendezett Országos Haditorna Verseny (országos döntő) részese lesz. E versenyekre minden megyéből egy csapat jut be, illetve két területről van még lehetőség (Pákozd) , valamint a mi civil szervezetünk (Crimebox Club) "OIHV" országos versenyéről. 2016-ban az országos döntőbe a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola csapata került be.

2017. szeptember 30-án (Balatonalmádiban) a XV. Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny került megrendezésre a HM által szervezett Országos Haditorna Verseny elődöntőjeként. 2017-ben a szombathelyi Savaria Szakképző Iskola csapata jutott be a következő évi országos haditorna döntőbe.

Versenyek képei:

OIHV verseny sebesültszállító állomáson, versenyben:

vi-oihrjv-sebesulszallitas-2--2013.jpgvi-oihrjv-sebesulszallitas-3--2013.jpg

versenyben-xiii-oihv-sebesult-szallitok-2015.jpggranatdobo-varp-leany-20150606.jpg

oklevel-kispest-kos-hm-2015-a-versenyrol.jpg

nj-x-oihv-kep.jpg

nj-dijki-2012-vben.jpg

megnyito-kollazs-2-xiv-oihv.jpggranat-eredmeny-kollazs---elso-hat.jpg

soos-gyula-eskertesz-cs-kollazs-eredmeny.jpg

Kispesten 2015-ben kezdődtek el a kerületi szintű honvédelmi versenyek a helyi Önkormányzat védnökségével és támogatásával, a versenyek tavasszal és ősszel kerültek megrendezésre.

2016-ban a III. kerületi versenyen már egy tucat csapat indult, szinte a legtöbb általános iskola képviseltette magát.

A kispesti versenyeket a Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata támogatja minden évben.

kispesti-versenyrol-kollazs-feliratos--nethez-s-150523-.jpgguritas-lanyok.jpg

loveszeti-kep-2.jpgimg_3066.jpg

oklevel-montazs-iii-ihv-vereseny-2016-04-2212.jpg

 

 

Folyt.köv.